Pagina wordt ingeladen ...

1
Timeless Treasures: Mother's Day Gift Guide
Een blik achter de schermen bij het Belgische juwelen atelier van Bigli

Een blik achter de schermen bij het Belgische juwelen atelier van Bigli

BIGLI is het Belgische high-end juwelenmerk van ontwerpers Laurence Aerens en Thierry Spitaels. Ze combineren eenvoudige, afgeronde vormen met het Italiaanse gevoel voor vakmanschap en schoonheid. We volgen de productie van hun succesnummer, de Bigli Mini Sweety.

Hoe zijn de juwelen van Bigli ontstaan?

Laurence: "Twintig jaar geleden leerde ik Thierry kennen. Hij importeerde Italiaanse juwelen in de Benelux. Ik kende niets van de juwelensector, maar kwam wel uit een familie van zelfstandigen. Met een soort naïviteit stelde ik voor om samen een juwelenmerk op te starten. Op dat moment had je ofwel heel uitbundige en frivole juwelen, ofwel meer klassiek en sobere, maar niets tussenin. Wij wilden die Italiaanse frivoliteit combineren met de terughoudendheid van het noorden. Dat was de start. Thierry had al veel connecties, dus dat hielp om snel naam te maken."

Wat typeert de juwelen van Bigli?

"Wij werken uitsluitend met goud. Alles in verkrijgbaar in de drie kleuren goud. Onze voorkeur gaat naar roze goud en onze klanten volgen ons daar ook meestal in. Daarnaast specialiseerden wij ons ook in kleurstenen. We bevestigen twee of drie lagen verschillende edelstenen op elkaar. Zo bekomen we een oneindig aantal unieke kleuren en nuances."

Is die techniek met verschillende lagen steen courant? 

"Neen, wij zijn één van de weinigen die dat doen. Maar we hebben die techniek niet uitgevonden. Het is een eeuwenoude ambachtelijke techniek. Wij zijn voorlopig de enigen met zo'n hoogwaardig eindproduct. Dat is ook dankzij onze samenwerking met een klein, gespecialiseerd Italiaans familieatelier. 

Hoe komt een nieuwe Bigli juwelen collectie tot stand?

"Bij gebrek aan een specifieke opleiding ontwerp ik puur op gevoel. Meestal komen de ideeën vanzelf, hoe minder ik probeer, hoe meer er komen (lacht). Die ideeën werk ik uit in plasticine en met die prototypes vliegen we naar onze vakman in Italië. 

Waar hecht je veel belang aan tijdens het ontwerpen?

"Wij hebben vanaf het begin de lat hoog gelegd qua afwerking en draagcomfort. Juwelen gaan immers veel langer mee dan kleren. Ze krijgen vaak een symbolische waarde en worden doorgegeven van generatie op generatie. Dat is net het mooie aan juwelen en daarom willen we ook geen toegevingen doen op het gebied van kwaliteit."